Vesna – Vitez

“Drugačiji pogledi čine zanimljiviji razgovor.”

Prethodnih šest godina živjela sam u Zagrebu sa sestrama. Na Univerzitetu u Zagrebu stekla sam diplomu iz Geografije i magisterij iz Regionalnog i Prostornog Planiranja. Oduvijek su me privlačile mape, historija i geopolitika – teme koje mogu biti sporne u BiH i pobuditi snažne argumente. Pročitala sam sve što sam mogla o ovim temama, počevši od srednje škole, kako bih mogla da razvijem dobro potkovana mišljenja o istima. Kada sam saznala za mogućnost studiranja ovih tema na univerzitetu, bila sam više nego oduševljena. Volim činjenicu da mogu ovo znanje primjeniti kroz praksu, posebno s obzirom na potencijal koji mi daje da poboljšam svoju zajednicu kroz razvojne projekte.

 

Zbog pandemije vratila sam se kući u Vitez. Sretna sam što sam se vratila kući, ali nažalost u ovom dijelu zemlje nema mogućnosti zaposlenja. Neki ljudi me podstiču da se pridružim političkoj stranci, nagovještavajući da će mi „stranačka karta“ pomoći da se uspješno prijavim za neko radno mjesto; međutim, ne vjerujem da bi ovo trebalo biti neophodno ako ste zaista kvalifikovani za posao. Možda sebi otežavam zavisno od vlastitih kvalifikacija i vještina, ali više volim ovo. Ne želim da budem dio političkog sistema kako bih osigurala svoj vlastiti interes. Političari, bez obzira na identitet, teže da koriste sebi a ne svojim zajednicama. Svi to znaju, a opet, poslije 25 godina, narod i dalje bira nacionalističku politiku pored opšteg dobra.

Iako od kuće, i dalje ću raditi u Hrvatskoj, jer se tu dešava mnogo međuregionalnog razvojnog posla koji finansira EU. Nadam se da ću jednog dana, možda kako se BiH bude približavala članstvu u EU, moći doći kući sa svojim poslom. Većina mojih prijatelja koji su napustili zemlju ne razmišljaju ni o povratku u Vitez. Kao i svaki dobar geograf, i ja sam nestrpljiva da istražim i prihvatim nove izazove, ali vjerujem da bi trebalo da se potrudimo da učinimo bolje za mjesto iz kojeg dolazimo. Mislim da će me ovaj osjećaj na kraju vratiti kući.

Ostale priče