Velida – Podlugovi

“Sve počinje našim djelima. Kroz njih, vjerujem da možemo pokrenuti promjene u našim najbližim zajednicama.”

Bila sam tek novorođenče kad je moja porodica izbjegla iz Srebrenice 1996. godine. U to vrijeme moji roditelji su upravo izgradili našu kuću i kroz par mjeseci morali su je napustiti. Vratila sam se u posjetu Memorijalnom centru Potočari i kao odrasla osoba šetala Marš Mira, ali sjećanja oko Srebrenice bila su toliko poražavajuća da se moja porodica više nije vratila. Umjesto toga, moji roditelji su se nastanili u Podlugovima gde živim skoro 25 godina. Odrastajući, pretpostavljam da nikada nisam shvatila da je moje djetinjstvo bilo puno oskudica i ograničenja. Osvrćući se unazad, vidim da je moja porodica – kao i mnogi – samo radila da bi preživjela, a ne živjela. Da smo znali da će biti ovako loše, otišli bismo iz BiH, kao i mnogi drugi.

 

Pretpostavljam da me je nedostatak raznih iskustava kao dijete natjerao da potražim bolje mogućnosti kao odrasla osoba. Završavam magistarski iz kriminologije na Univerzitetu u Sarajevu, ali također koristim nove mogućnosti učenja i posvećena sam volonterskom radu sa „Ruke“, ekološkom nevladinom organizacijom čiji sam potpredsjednik. Mnogi ljudi ne razumiju zašto bih toliko sebe davala za rad za koji nisam plaćena. Oni ne prepoznaju vrijednost angažovanja, kako za pokretanje promena u zajednici, tako i za lični razvoj.

Moj rad sa „Ruke“ dao mi je sredstvo kojim ostvarujem svoju strast prema životnoj sredini i bavim se ekološkim pitanjima, istovremeno me podučavajući osnovnim radnim vještinama kroz praktičnu primjenu znanja. Organizacije fokusirane na probleme poput “Ruke” su ključne za izgradnju mreže zajednica u BiH; oni pružaju mjesto okupljanja za pojedince koji mogu biti iz različitih sredina, da se ujedine u zajedničkoj posvećenosti i okolini i jedni drugima.

Ostale priče