Nikolina – Banja Luka

Ponekad nam se daju dvije mogućnosti na odabir, i kažu nam da je ta mogućnost izbora demokratija, ali ono što nam zaista treba je da zahtijevamo nove opcije.”

 

 

Moramo da pojednostavimo sistem upravljanja promjenom birokratskog sistema i broja zaposlenih koji zauzimaju vladine kancelarije. Ovo ne samo da bi povećalo transparentnost i podstaklo obnovu povjerenja u vladu, već bi novac poreskih obveznika mogao da se uloži u lokalnu zajednicu, umjesto da se podstiče prekomjerna zarada javnih ili vladinih službenika. Vjerujem da su mladi sastavni dio pokretanja promjena, ali ovo zahtjeva da odgajamo i obrazujemo omladinu u zemlji kako bi vidjeli ciljeve koji prevazilaze njihovu dobrobit i kako bi prepoznali korist sveobuhvatnog razvoja zajednice.

Nakon diplomiranja na fakultetu Sheridan 2016. godine, imala sam priliku da ostanem u Kanadi. Umjesto toga, izabrala sam povratak kući u Banja Luku. U više navrata su me pitali o mojim razlozima za ovu odluku, moji najbliži su ponekad nailazili na nevjericu ili čak na razočaranje. Vratila sam se jer iskreno cijenim svoju rodnu zajednicu i osjećam duboku povezanost sa mojim rodnim mjestom. Međutim, vidim da mi je, iako je moje međunarodno iskustvo pomoglo da ojačam ovu povezanost, također pružilo dodatni objektiv kroz koji bih mogala kritički da razumijem svoje okruženje i svoj položaj u istom.

 

Vjerujem da ljudi djeluju pod krinkom straha kao rezultatom strukturnog ugnjetavanja i zato izbjegavaju da se izjasne protiv sistema u kojem žive ili ga ne dovode u pitanje. Kao rezultat toga, malo se mijenja, uprkos činjenici da stanovnici BiH – bez obzira na identitet – imaju iste osnovne potrebe: socijalno-ekonomsku sigurnost. Možda bismo, kad bismo prepoznali ovu zajedničku potrebu, mogli prevazići individualne i grupne razlike na koje se politički sistem oslanja kako bi održao ljude u BiH podijeljenim i održao status quo.

 

Ostale priče