Ahmo – Srebrenica

“Ako ne riješimo prošlost, onda nemamo budućnost.”

“Ako ne riješimo prošlost, sljedećih 25 godina će izgledati isto,” kaže Ahmo, ispijajući kafu i pozdravljajući svakog prolaznika kojeg poznaje.

Srebrenica je mali grad u istočnoj Bosni i Hercegovini gdje mještani dobro poznaju jedni druge, kao i njihove gubitke i posljedice iz rata. “Odrastao sam uz ljubav prema historiji, datumima, detaljima i slično tome. I odrastao sam voleći Srebrenicu. Kad nešto volite, onda se o tome i brinete.”

Ahmo je studirao historiju u Tuzli i počeo je raditi u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima kao historičar za genocid. U blizini mjesta na kojem radi, samo tri mjeseca prije njegovog rođenja, ubijen je njegov djed, amidžić i mnogobrojna rodbina. Oni su bili samo nekolicina od preko 8,372 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici tokom rata 90-tih godina. “Slušam svjedočenja žrtava genocida u Srebrenici i ona me proganjaju. Ne mogu spavati jer razmišljam o njima. Ali ja ih moram saslušati, kako bi naša djeca i buduće generacije znale šta se dogodilo. Moramo dokumentovati tu historiju i ispričati je u školama jer je počinjen genocid.” U BiH, na nivou entiteta se određuje školski plan i program i historija se prikazuje na različit način. Ahmo je dobro upoznat sa izazovima ali još uvijek izražava nadu i optimizam za budućnost. “Ako možemo prihvatiti prošlost na lokalnom nivou, onda možemo postati globalni centar za sprječavanje i oporavak od genocida. Cijeli svijet će moći doći kod nas u Srebrenicu da nauči kako se zajedno postiže mir. Ja ću ovdje ostati da vidim kako se to ostvaruje.”

Ostale priče